Sarajevska Pivara

Sarajevska pivara osnovana je 1864. godine i smatra se prvom industrijskom proizvodnjom u Bosni i Hercegovini. Prvo točenje piva u Sarajevu najbolje je opisano u članku u Jugoslovenskom listu 1930. godine pod nazivom „Kako je počela prva proizvodnja piva u Sarajevu 1864“.

foto : Sarajevska Pivara

“…Prvo točenje piva je bilo svečano. U hladovitom šljiviku, u udolini više Pivare, po prostrtim ćilimima poredani su bili oko okrugle sofre, pokrivene svakim mezetlucima, jastuci i dušeci za odlične goste, a kraj potočića u dnu šljivika okretali su se na ražnju pretili janjci. U dugom nizu kočija pristizali su gosti: valija Šerif Osman-paša s vojničkom i civilnom svitom, strani konzuli sa sekretarima i najodličniji građani svih vjera.

foto : @roninsway

Sarajevska pivara jedina je evropska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tokom Otomanskog carstva, kao i tokom vladavine Austro-Ugarske monarhije. Zgrada Sarajevske pivare jedna je od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, sa arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog evropskog dizajna.

foto : @roninsway

Razvoj Bosne i Hercegovine u ovom periodu pozitivno je uticao i na Pivaru, koja počinje poslovati i izvan područja grada Sarajeva. Na sadašnjoj lokaciji Pivara se nalazi od 1881. godine, a izgrađena je na izvoru najbolje sarajevske vode, koja se crpi sa 300 metara dubine. Jedina smo pivara u BiH koja posjeduje vlastiti izvor vode. Godine 1907. Pivara je postala najveća u Austo-Ugarskom carstvu, a već 1898. godišnje je proizvodila 45.000 hektolitara.

foto : @roninsway

Godine 1957. puštena je u rad prva automatska linija za punjenje piva u boce kapaciteta 5.000 boca na sat, a u narednih 15 godina izvršena je rekonstrukcija svih pogona, pa je kapacitet proizvodnje povećan na 400.000 hektolitara godišnje.

Sarajevska pivara se u 1983. nalazila u najvećoj krizi tokom cijele svoje historije, i u bivšoj Jugoslaviji spala je na 20. mjesto od ukupno 28 pivara u bivšoj Jugoslaviji. Pad je uspješno zaustavljen dolaskom gospodina Hilme Selimovića na mjesto generalnog direktora. Do 1991. godine Pivara je modernizirana, a njena proizvodnja se povećala za tri puta, pa je Sarajevska pivara svrstana među četiri vodeće pivare u bivšoj Jugoslaviji.
Uspješno je rekonstruirana fabrika 1996. godine, a u njen razvoj i modernizaciju je uloženo oko 43 miliona eura.

foto : Sarajevska Pivara

Godine 1998. potpisan je trogodišnji ugovor sa kompanijom Coca-Cola, a 2002. ugovor o proizvodnji osvježavajućih bezalkoholnih pića sa PepsiCo International.

Sarajevska pivara je 2004. godine u sklopu zgrade otvorila i reprezentativni ugostiteljski objekat Pivnica HS. Iste godine modernizirani su i proizvodni pogoni i transportna sredstva, izgrađeni prodajni centri širom Bosne i Hercegovine, a instalirani su i nova oprema za primarnu proizvodnju piva, kuhaonica i nova linija za punjenje bezalkoholnih pića i piva. Sarajevska pivara je vodeća bh. kompanija u proizvodnji piva, gazirane i negazirane vode, bezalkoholnih pića i sokova. Proizvodnja se odvija u sjedištu kompanije
u starom dijelu Sarajeva, na prostoru od oko 17.400 m2. Najprepoznatljiviji brand Sarajevske pivare – Sarajevsko pivo jedan je od najjačih bh. brandova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.