Fildžan, džezva, cigara i kahva

Često mi naumpadne kahva.

Kahva ona naša, prava, skuhana.

foto : @amina__cengic

Pored sve brzine današnjeg života, espresso mašina, kapsula, raznih čuda tehnike koje kahvu prave u rekordnom roku, ipak džezvu i fildžan teško da mogu zamijeniti.

foto : @merimaphotoart

Džezva u našem narodu predstavlja tradiciju, običaj, ono naše popularno “pristavi kahvu”. Predmet koji jedno domaćinstvo mora imati, i to u raznim veličinama. Riječ džezva potječe od turske riječi Cezve, a najčešće je bakarna. Džezvu bar u našem gradu nije teško pronaći za kupiti, dovoljna je jedna šetnja čaršijom i sigurno da pronalazite odgovarajuću za Vas.

Kazandžije, u svojoj ulici u Sarajevu imaju mnoštvo toga za ponuditi a između ostalog – pribor za kompletno posluživanje kahve – table, ibrici, džezve, fildžani, zarfovi.

foto : @oguzhanedman

Naravno, kahva napravljena u džezvi poslije stojanja “da se slegne”, zaslužuje i dobar fildžan za posluživanje. Fildžan je isto što i šoljica, medjutim on nema dršku, da bi se mogao onako lijepo obuhvatiti šakom, da užitak bude potpun, i da se osjeti toplina kahve. Umakanje šećerne kocke u fildžan sa kahvom je poseban ćejf samo po sebi.

foto : @yasinemir

Cigara, opet, kako po čijem, začini taj ritual ispijanja i meraka. Nemojte se čuditi da ako naručite Bosansku kahvu na Čaršiji, uz nju dobijete i cigaru.

Svako ispijanje kahve nosi za sobom i druzenje, pa tako je poznato i da se uvijek ostavlja “fildžan viška”, da onaj kome u prolazu zamiriše kahva, bude uvijek dobro došao, i da se osjeća kao kod svoje kuće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.