Bio je lijep i sunčan dan

Prije nekoliko dana sam počeo da čitam knjigu “”2. maj 1992. Bio je lijep i sunčan dan”, i dok sam čitao sjećanja nekih građana Sarajeva, sjetih se da i sam vučem sjećanje ali samo na jedan drugi dan te iste godine.

Mislim da je bio kraj maja ili početak juna…

Sjetio sam se fotki koje sam napravio prije cca. 5 godina i koje su bile izlagane širom svijeta na izložbama. Međutim u međuvremenu sam izgubio sve te fotografije, ali bukvalno niti jedne sačuvane pa makar u nekoj najnižoj rezoluciji na Facebook-u ili nešto slično.

Jedino sam imao fotku koju je napravio prijatelj koji je posjetio izložbu u Kanadi.

Tako da sam se odlučio da napravim opet istu seriju fotografija ali na potpuno isti način kao i tada, sa potpuno istim kadrovima i svim ostalim elementima.

foto : Alen Jehja

Fotografije koje vidite, prikazuju podrum ispod kuće u kojoj smo se u to vrijeme sakrivali moja porodica i porodica koja je živjela sprat ispod.

foto : Alen Jehja

Linije koje vidite su evidencija koju smo vodili komšija Sanjin i ja, a predstavljaju svaku eksploziju koju smo čuli te ljetne večeri 1992., vjerovatno dok nismo zaspali u nekom trenutku…

foto : Alen Jehja
foto : Alen Jehja

Fotografije su bile dio izložbe pod nazivom “Between recollection & remembrance” u Belgiji. Tema izložbe su bili ratovi balkana 90ih godina.

Tekst : Alen Jehja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.