5 RAZLOGA ZASTO POSJETITI FASADA FESTIVAL

Prošli vikend družili smo se sa Obojenom klapom na dvije lokacije u okviru Fasada Festivala koji se održava u našem gradu. Ekipa Sarajevo Originals posjetila je Ilidžu i Hastahanu gdje su se održala dva Graffiti Jama. Veliki broj okupljenih je oba dana uživao u kreativnoj atmosferi i crtanju graffita.

foto: jasmin.cizmovic

Nas je dočekala prijatna atmosfera koja je upotpunjena kvalitetnim druženjem i upoznavanjem novih ljudi.

foto: hemuli_street

U nastavku teksta donosimo vam 5 razloga zbog kojih treba posjetiti Fasada Festival.

  1. FASADA Festival je prvi ulični festival koji, pored uljepšavanja javnog prostora i približavanja ulične umjetnosti građanima, za cilj ima doprinos rješavanju problema zagađenog zraka. Naime, tijekom crtanja murala, zahvaljujući poljskoj fondaciji Eco.Evolution bit će korištene fotokatalitičke boje BOYSENxKNOXOUT koje u dodiru sa svjetlošću hemijskom reakcijom uništavaju štetne mikroorganizme u zraku. U okviru festivala će biti kreirana i interaktivna mapa na kojoj će biti označena i prikazana street art djela, što bi tu vrstu umjetnosti trebalo učiniti dostupnijom građanima i turistima, te samim time stvoriti značajan turistički potencijal i drugačiju turističnu ponudu grada Sarajeva.
foto: hemuli_street

 ZABAVA ZA ČETIRI ŠAPE
Graffiti Jam je odlična prilika da nagradite svog ljubimca i sebe ugodnom atmosferom i pozitivnim vibracijama. Ukoliko vas ljubimac uživa u dobroj muzici i maše repom gledajući u graffit, e onda je prava raja. 

foto: Hemuli_street

 FAMILY-FRIENDLY
Super prilika za malu raju da se druže, igraju i nauče nesto novo. Na graffiti jamu pronaći ce svoj kutak u kojem ce sigurno uživati. Okruženi umjetnicima, možda i sami izrastu u jednog, čijim ce se djelima diviti mnogi prolaznici.

foto: jasmin.cizmovic

 OPUŠTANJE UZ ULIČNU UMJETNOST
Tokom prvog dana, prisutni su imali priliku da se druže uz muziku DJ Soul-a i Jah Forcefield-a, a među umjetnicima su bili prisutni Rulof, Blame, Dream, Seko, Zeone, Lack, Cruza, Neun, Rek, Patwo, Baude, Benok, Twek i Fuck. Idući dan, 27.06.2021., na drugom graffiti jam-u, posjetitelji su posmatrali kako Unis, Lack, Taine i Trie oslikavaju zid parka Hastahana i uživali uz muziku DJ Soul-a i repera Kontre. Ovog vikenda održat će se još dva graffiti jam-a, 03.07.2021. na lokaciji Nadmlini i 04.07.2021. na Dobrinji sa početkom u 12:00h. 

foto: jasmin.cizmovic

 OSJEĆAJTE SE KAO U SVOJOJ BAŠTI
Za potpuni ugođaj ponesite dekicu ili neku stolicu kako biste napravili predah i napunili tijelo energijom za nove pustolovine u krugu festivala. Fasada Fest je odlična prilika da se opustite sa rajom i pojegnete od svakodevnice. 

foto: hemuli_street
foto: jasmin.cizmovic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.